仙境傳說|RO私服

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11541|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

法師和巫師全修攻略

228 發表於 2010-12-12 18:33:10 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
本人我今次寫全修法師和巫師的心得,主要也是因為我見有好多人對呢兩個Job都有好多問題,在下我希望可以讓大家已不同的角度去玩仙境傳說,讓大家睇完呢個post可以獲益良多
雖然我仙境傳說唔係好勁,我都唔係好勁既巫師
不過我仙境傳說都可以介紹下,如果有錯既,請大家多多指教
因為我其實都唔係玩左巫師好棒,仙境傳說如果睇完唔順眼既,可以當冇睇過,不要引起筆戰!!!

仙境傳說先介紹兩種巫師吧...
宜家d人多數都鐘意玩呢兩類巫師:
(1) Int93+12 Dex99+6 (Job加成)其餘Vit...
咁樣到99lv可以有5千幾血
放法又唔會慢...
如果係玩pvp/攻城既,我見意大家咁練...
呢種巫師就算同其他巫師1打1比人冰雷10都唔會死...
(2) Int99+12 Dex99+6 (Job加成)
呢種巫師既優點係1.魔攻高2.放法極快
雙比起上邊果種div巫,如果練功打寶既...
我見意玩呢隻...

仙境傳說講完呢到講技能
完全PvP+半Mvp型巫師*
火箭10
聖靈5
雷擊1
心爆7
暗壁 10
冰箭 5
冰凍 10
石化10
火狩1
雷鳴10
暴風10
泥沼5
地震3
崩裂5
水球5
冰長1

呢隻全為PK而點既巫師...pk果其他大法完全用唔著..
用黎用去..都係..石化 雷鳴 火箭 暴風 泥沼 暗壁
呢隻打怪果時...仙境傳說有火箭,暴風,暗壁,火長...已經好好練
特別係你公會有吉分或者新城密穴,就非常之好練
我個人覺得聖靈係完全冇用...根本完全係浪費技能點數...
我個人升左聖靈5,我都好後悔...不過冇所謂,就快出轉生
聖靈係後期係用唔著...因為當你Dex高既時候可以用元素箭代替...
其實呢隻巫都可以打Mvp...
不過冇下邊果隻咁實用...@@”

仙境傳說完全Mvp型巫師*
火箭5
聖靈5
雷擊4
雷爆1
心靈7
暗壁10
冰箭5
冰凍1
火狩1
火長10
火球5
暴風10
雷嗚10
怒雷強擊10
水球5
地震3
崩擊3
冰長3

呢隻巫係純Mvp巫,入pvp打下交都唔得...
有兩招大法...打王基本上都ok
仲可以放前後冰長...中間放火長屈...
又有暗壁...火箭10...純Mvp巫

再講講巫師必要裝備:
頭上:
蘋果頭飾(必備)

法師和巫師頭中/下:
自己喜歡-___-"穿帥一點給人一種強勁的感覺呢...^^"

法師和巫師身體:
1洞毛皮大衣/1洞絲衣/1洞西裝外套(插虫蛹/蝗虫/馬克/四屬性卡片)
想高防的話穿毛皮大衣,但很重
想高魔防的話穿絲衣,pvp和其他巫師打很有作用
如果有錢又想多小小負重既話就著西裝外套,
不過宜家d西裝貴左好多好多...
如果想多700血既就插虫蛹,想高1dex既就插蝗虫
個人見意插虫蛹...原因下邊解釋...
馬克就係同巫師Pvp著既...pvp既時候可以馬克土人互換(要反應快=.=)
另外,
四屬性卡片都應該要有,
不過巫師冇咁多負重...都要就住就住...
同人p既時候就睇情況隋機應變換衫!

RO職業法師和巫師盾牌:
1洞鐵盾/謊言紀錄本
紅娃卡必備
可以用謊言紀錄本多少少魔攻...
其餘可以插減少其他屬性攻擊既卡...

RO職業法師和巫師魔防裝:
抗魔鞋,玻璃鞋,抗魔斗,魔防外套,絲衣,天夾
如果你著晒成套魔防裝...
基本上係所有魔法打你都唔會痛...

RO職業法師和巫師升Lv簡略篇*
1轉之前唔洗講喇,自己升~
1轉左之後見意先升火箭10/火長10
係蟻洞燒下蟻衡50Job
悶既可以去打屎汀...
轉左之後通常都係打屎汀...
or團練去龜島衝99都得...

如果去對幹,一般RO職業法師和巫師通常d人都會用冰凍+雷嗚10
如果人地著左其他衫既另計...
如果dex高既...
可以先用石化10,係佢灰色未變黑色之前放雷嗚10
跟住再放火箭10...呢招可以秒一部份既祭帥&十字軍
如果敵人著住馬克衣...
可以石化10->雷嗚10->暴風10...基本上一d唔勁既人都會死=.="
如果同十字軍/祭師pp既
我見意用三角鎖影
基本上係可以屈機...無限火長
敵人又打唔到你...如果十字軍有飛盾另計...要自己補血...

打住咁多先喇-___-"
我唸唔到仲有咩可以打喇
我唸到會加落去...
我第一次打心得咋...
有d咩唔好既,提點下...
ps:不要引起罵戰-___-"
睇完回下,比d意見
有咩問題係度問^^"
討論下都ok

加多個小刀巫(利度要既=.=)
99Lv點數:
80agi
99str
53luk
pvp食菠水,武器自選(插4張青骨)
魔法,武器合一 (魔劍合一,超勁)
這種練法叫*魔劍巫*
=.=利度,岩唔岩?

RO職業法師和巫師披風:
1洞披肩
巫師通用披風...
卡片見意插幽靈劍士卡
如果同其他巫師1p1既,
我見意插獵蠅卡
風屬性攻擊-30%
點解唔著土人衣呢?
因為著左土人衣,一樣會比人冰到,我個人覺得著獵蠅披+馬克衣係最好
冰又冰唔到你,雷嗚打你又唔痛...

RO職業法師和巫師鞋子:
1洞長靴
巫師通用既鞋
卡片可以插鬼女卡/轉轉蛋卡/木犬卡/黑狐卡
想多d sp既就用鬼女,
想回sp快d就用轉蛋
想多hpsp就用木犬
想多d血就用黑狐
不過我見意用鬼女

RO職業法師和巫師裝飾:
90級前用髮夾
90級後強烈見意用洞手套(dex+1)
卡片一定要有既:
傑洛米卡片(dex+3)
劍魚卡片(放法不會被中斷)
狸貓卡片(隱匿lv1)<<<同人pp既時候有時會用得著
黑蟻卡片(治癒術lv1)<<<必備,用黎補血

RO職業法師和巫師武器:
插4張土波利(dex+1)既手杖

再講講巫師點樣追求131dex
99dex +6 (Job加成)
4倍土波利手杖+4
兩個傑洛米手套+8
蘋果頭飾+3
蝗虫衣+1
天賜+10
99+6+4+8+3+1+10=131
不過本人唔見意用蝗虫衣
我見意插虫蛹,老實講,多1dex都係快0.0幾秒-.-"
插虫蛹可以擋多下仲好...
都有第二種著法,
你可以張4倍土波利手杖換做3倍土波利智慧魔杖(咁樣可以多小小魔攻)
不過如果你咁著就一定要著蝗虫衣...因為130dex有加成...
不過其實咁樣著作用都唔大,只供參考
hanshen 發表於 2011-1-11 11:17:51 | 只看該作者
感謝您的分享
frank800203 發表於 2011-6-18 03:13:33 | 只看該作者
謝分享!!!!!!!!!!
frank800203 發表於 2011-6-18 03:13:48 | 只看該作者
謝分享!!!!!!!!!!